Ako ste ikada kupili kremu za sunčanje, sigurno ste primetili SPF oznaku i broj na bočici. Međutim, kako birate samu kremu za sunčanje? Da li podležete odabiru na osnovu broja za koji mislite da zvuči dovoljno snažno da zaštiti vašu kožu?
Kako mnogi ne znaju šta znači SPF ili šta različiti brojevi ukazuju, što dovodi do mnogih zabluda oko SPF-a, u ovom tekstu ćemo pojasniti osnovno značenje termina SPF.

SPF je skraćenica za „faktor zaštite od sunca“ i predstavlja meru zaštite samo od sunčevih UBV zraka, onih koji izazivaju crvenilo i opekotine od sunca. Međutim, takođe postoje i UVA zraci koji su opasniji, jer dublje prodiru u kožu i mogu izazvati čak i kancerogene promene, ali SPF ne meri zaštitu kreme za sunčanje od njih.

Jedna od zabluda je da različiti nivoi SPF-a odgovaraju procentu UV zraka od kojih štite. Na primer, SPF 50 će blokirati 50% sunčevih zraka, a SPF 100 nudi potpunu zaštitu. U stvarnosti, ovo ne predstavlja tačnu činjenicu i sve je zapravo u vremenu provedenom na suncu.

Da pojasnimo, SPF je merenje razlike između količine sunčeve svetlosti koja izaziva crvenilo na koži zaštićenoj kremom za sunčanje i količine koja izaziva crvenilo na nezaštićenoj koži. Što znači, SPF 15 pruža zaštitu 15 puta više po minutu izlaganja suncu pre nego što koža pocrveni u odnosu na izlaganje suncu sa nultom zaštitom. Dakle, ako obično vaša koža pocrveni bez kreme za sunčanje za 10 minuta, nanošenje SPF 15 će vas zaštititi 150 minuta (2,5 sata). Imajte na umu da ova jednačina zavisi od vašeg tipa kože, intenziteta sunčeve svetlosti (UV indeks), količine korišćene kreme za sunčanje i aktivnosti (tj. voda i znoj će skratiti vreme).

Međutim, ova jednačina nije fiksna. SPF od 30 neće vas zaštititi dvostruko duže od SPF 15, što dovodi do uobičajene zablude da određeni SPF mogu biti „jači“ ili „slabiji“ od drugih. Ako nanesete SPF od 30 i ostanete napolju 300 minuta (5 sati), sigurno ćete dobiti opekotine od sunca jer su, u stvari, granice zaštite tanke između različitih nivoa SPF-a. SPF 15 blokira oko 93 % UVB zraka, dok SPF 30 blokira oko 97 %, a SPF 50 oko 98 %, a SPF 100 samo 99 %. Dakle, podizanje broja pokraj SPF-a ne mora nužno stvoriti veću zaštitu nakon određenog trenutka – SPF 15 i SPF 30 imaju razliku od samo 4%, tako da je udvostručenje vremena izlaganja opasan rizik.

Proizvodi sa visokim SPF-om se često prave sa većim procentom hemijskih sastojaka, što može biti povezano sa hormonskim disbalansom, izazvati alergijske reakcije i potencijalno vas izložiti većem oštećenju od strane slobodnih radikala i daljeg oksidativnog stresa, tako da verovanje da su „bolji“ nije baš tačno.

Melanin kao parametar oštećenja

Kako bi bili sigurni u to da koristite negu shodno potrebama vaše kože, kao i ukoliko vam je potreban savet o koracima tokom rutine nege koji uključuju i upotebu kreme sa zaštitnim faktorom, savet je da posetite #SkinTesting centar. PRO usluga koja uključuje plan nege shodno individualnim potrebama, koncipirana je na konsultacijama uz korišćenje analizatora koji će dati detaljan uvid u stanje kože, te dalja preporuka tretmana i proizvoda pruža garanciju na rezultat.

Kao jedan od parametara analize je i melanin. Možete odrediti nivo pre, kao i nakon letovanja, gde ćete biti sigurni u stepen zaštite ili pak oštećenja u vidu pojave hiperpigmentacijskih promena, te samim tim i na vreme tretirati iste.