Skin Glossymeter GL 200

Merenje sjaja na koži, usnama i kosi.
Merenje sjaja je veoma važno u testovima efikasnosti nege kože, kose dekorativne kozmetike (ruževa, pudera…). Koža i kosa bi trebalo da imaju prirodan, blistav sjaj, bez pojave masnoće.

Prednosti merenja sonde Skin-Glossymeter GL 200:

  • Merenje je kombinovano u jedinstvenom dizajnu glave sonde. Omogućava veoma brzo merenje (1 sekunda) i veoma je jednostavna za rukovanje.
  • Opciono se mogu vršiti kontinuirana merenja u dužem vremenskom periodu.
  • Jedinstvena  korekcija difuznog rasipanja (DSC): minimalizuje uticaj boje kože na rezultate merenja. Nijedno drugo merenje sjaja nema takvu funkciju.
  • Opruga u glavi sonde omogućava konstantan pritisak na kožu  omogućavajući precizna, ponovljiva merenja.
  • Preciznost Skin-Glossymeter sonde se lako može proveriti u bilo kojem momentu.
  • Posebno dizajnirana za kožu, ali istovremeno omogućava i merenja na drugim pozicijama poput usana, kose i drugim materijalima.
  • Okvir za kosu je dostupan za lako i jednostavno merenje sjaja direktno na kosi.
  • Glava sonde se lako može očistiti nakon svakog merenja.

Skin-Glossymeter je dostupan kao samostalan uređaj, sonda koja se povezuje za MPA sisteme ili kao  wireless sonda.

Principi merenja

Merenje sjaja se zasniva na refleksiji. LED diode stvaraju paralelnu belu svetlost u glavi sonde. Da bi se svetlost mogla emitovati na 60° u relativno maloj i jedinstvenoj glavi sonde, svetlost se šalje na 0° i reflektuje ogledalima na 60°. Dva odvojena merna kanala mere direktno reflektovanu svetlost (takođe vođenu pomoću ogledala pod istim uglom u kanal refleksije) difuzno reflektovanu  (raspršenu) svetlost. Raspršena difuzno reflektovana svetlost se meri na 0° (potpuno vertikalno iznad merne površine) pod pretpostavkom da se svetlost rasipa na isti način preko svih stepeni  (difuzni kanal). Tako da sonda Skin-Glossymeter GL 200 izražava oba, deo direktno reflektovane svetlosti (sjaj) i deo difuzno raspršenog dela sa površine kože.

Korekcija difuznog rasipanja (DSC): Koža varira u strukturi, sjaju i boji. Uglavnom zavisno od boje kože neki deo svetlosti će prodreti direktno u gornje slojeve i raspršiti se (kod tamne kože je manje rasipanje nego kod svetle). D bi se dobila vrednost sjaja koja je uglavnom nezavisna od boje kože, difuzna svetlost koja ulazi u kanal za sjaj se izračunava posebnom formulom. Nijedno drugo merenje sjaja kože nema ovu funciju.

Polja primene

Postoji mnogo primena u odsecima za istraživanje i razvoj (R&D) u kozmetičkoj industriji u kojima je merenje sjaja od interesa

  • Za  pravljenje formulacija, dokazivanje tvrdnji i testovima efikasnosti proizvoda za negu kože, kose i dekorativne kozmetike (ruževi, nega kose, nega lica, proizvodi za čišćenje, puderi…).
  • Tipične tvrdnje (primeri) potkrepljenje sondom Skin-Glossymeter: sjaj povećanje/smanjenje za kosu i kožu (i životnjsko krzno), svežina/sjajnost/kože povećanje blistavosti matiranje.