Da li želite kožu koja izgleda glatko i besprekorno ali vam problematika proširenih pora predstavlja problem pri postizanju tog cilja?

Šta su zapravo pore?
Pore su mali otvori pri vrhu folikula dlake koji pokrivaju čitavo telo. Iz pora se luči sebum, odnosno prirodna masnoća koja je sastavni deo izuzetno važne hidro-lipidne barijere koja ima odbrambenu funkciju i dodatno održava kožu elastičnom. Pore su neophodne za održavanje zdrave kože ali njihova veličina može biti frustrirajuća.
Pravilnim koracima i pristupom tokom svakodnevne rutine nege možete smanjiti pojavu proširenih pora i sve to vam otkrivamo u nastavku teksta.

Uzroci pojave proširenih pora:

 1. genetski faktor – geni u najvećoj meri određuju veličinu pora, pa je tako česta pojava da osobe sa ovom problematikom imaju u porodici članove sa takođe proširenim porama
  2. starosno doba – sa povećanjem godina dolazi do gubitka elastičnosti kože, a usled opuštanja pore postaju sve veće
  3. sunčevi zraci – oštećenja nastala od Sunca mogu zadebljati kožu što dovodi do pojave većih pora; takođe, dugotrajno izlaganje sunčevim zracima smanjuje nivo kolagena i elastina i vode unutar kože što posledično dovodi do smanjenja tkiva ispod kože koje se povlači na ivicama pora čineći da one izgledaju veće
  4. višak sebuma – prekomerna količina ulja i mrtvih ćelija kože koje se akumuliraju unutar pora čine da one izgledaju veće; za rešavanje ovog faktora je veoma važno redovno čišćenje lica i piling
  5. mitiseri – predstavljaju rezultat i manifestaciju pora začepljenih sebumom; ovaj višak sebuma oksidira i uzrokuje pojavu crnih mrlja na površini kože, najčešće na nosu. Vizuelno, privlačeći pažnju, čini se da su pore veće, a zapravo mogu im povećati i veličinu usled širenja područja pora

  Na koji način minimizirati pore?

  • Redovno čistite lice
  Svakodnevno čišćenje lica minimum dva puta tokom dana je obavezan korak kojim se uklanjaju sve nečistoće, prljavština, višak sebuma, mikroorganizmi, površinske mrtve ćelije. Svi ovi neželjeni ostaci se akumuliraju tokom dana zbog čega je važno ukloniti ih kako bi koži dali zdrav izgled.

  • Čest piling kože
  Piling kože može biti fizički, mehanički ili hemijski i njime se uklanjaju mrtve ćelije i površinski rožnati sloj kože čime se ona prosvetljava, čisti i dobija glatku teksturu. Ovaj korak je važno primenjivati u rutini nege, ali umereno. U slučaju da ne primenjujete piling, izumrle ćelije kože i višak sebuma će začepiti pore i one će izgledati veće. Međutim, prekomeran piling može narušiti hidro-lipidnu barijeru što će rezultirati dehidriranom i upaljenom kožom sa manifestacijama koje uključuju: crvenilo, iritaciju, suvoću, ljuštenje, peckanje, neugodan osećaj, itd.

  • Koristite maske za proširene pore

  • Svakodnevna hidratacija
  Proizvodi koji intenzivno hidriraju kožu deluju veoma učinkovito i kada su u pitanju proširene pore. Koža koja je vlažna ima manju tendenciju za nastanak suve/masne kože što dalje može dovesti do pojave akni. Takođe, hidrirana koža povećava nivo kolagena i elastina što je čini zategnutom i čvrstom. Za optimalne rezultate koristite proizvode za hidrataciju dva puta dnevno, obavezno nakon prethodnog čišćenja lica.

  • Koristite kremu koja sadrži zaštitni faktor
  Budući da smo naveli i objasnili štetne efekte sunčevih zraka i na same proširene pore, to predstavlja još jedan od faktora zbog kojeg je upotreba kreme sa SPF obavezna svakog dana.

  Na koji način možete unaprediti svoju uslugu i pružiti klijentima vidljive rezultate?
  Upotrebom dijagnostičkih sistema za analizu kože svaka problematika prelazi u rešenje i zadovoljnog klijenta.
  Kamera uređaja na osnovu svetlosti tačno određene talasne dužine, snima i detektuje proširene pore. Vizuelno možete uočiti mesta koja je potrebno tretirati prikazom proširenih pora u vidu ostrvaca. Ova ostrvca obeležavaju pore, gde ona veća podrazumevaju proširene, dok ona manja pore adekvatnih dimenzija.
  Pored nivoa pora, sveobuhvatnom analizom možete odrediti i ostale parametre koji su ključni za klijenta: hidratacija, nivo sebuma, elastičnost, akne, bore, melanin i osetljivost kože. Na osnovu rezultata merenja, klijentima možete preporučiti proizvode i tretmane iz vašeg asortimana shodno njihovim individualnim potrebama. Zato smo mi rešenje za vaš napredak jer pružamo pogled na sam koren problema!