Dok sedite pokriveni ćebetom i ušuškano pijete čaj ili neki drugi topli napitak, lampica koja označava kraj leta kao godišnjeg doba počinje da blinka. Sa aspekta naše kože, manifestacije i problematika koja se javlja je i zvanično upozorenje koje nam govori da je trenutak učiniti potrebno kako bi joj pomogli u rešavanju oštećenja nastalih u proteklim mesecima. Čak iako ne vidite manifestne promene pogledom u ogledalu, ono što će vam reći ekspert za kožu u #SkinTesting centru je stanje i pogled na dubinskom nivou. Dalje u nastavku ovog teksta govorimo o prirodi problema sa kojima se suočava velika većina.

 

– Tokom leta naša koža ima tendenciju da luči veču količinu sebuma i da se masti. Kako taj višak sebuma nestaje na jesen, ostaje nam da se pozabavimo saniranjem štete koju je naša koža pretrpela nakon čitave letnje sezone. Tako, na primer, često se javlja problem proširenih pora, koje su dodatno začepljene od viška sebuma, pa je koži neophodno dubinsko čišćenje.

Možete se odlučiti za profesionalni piling ili piling kod kuće prema savetu koji dobijete shodno individualnim potrebama, ali samo tako ćete koži povratiti blistavost i smanjiti prisutne pore.  Takođe, postoje i proizvodi poput seruma ili tretmani sa kiselinama poput glikolne, mlečne i salicilne koji takođe mogu očistiti pore i prisutne sve nečistoće, višak sebuma i porfirinske bakterije. Ukoliko preskočite ove korake tokom rutine nege, može doći do komplikacija koje rezultuju pojavom akni.

– Veoma često dolazi do subjektivnog osećaja koji karakteriše zatezanje, peckanje, svrab ili pak suvoća kao posledica stanja dehidratacije.

– Ono što definitivno uočavamo su hiperpigmentacione promene, ali kako ne mora svaka neujednačenost tena biti vidno prisutna, dijagnostički sistemi za analizu kože će ove promene detektovati na osnovu analize nivoa melanina.

#skintips Više mi nije potrebna krema sa zaštitnim faktorom?

Dakle, sada kada je leto prošlo, konačno možemo da se otarasimo kreme za sunčanje, zar ne? Pogrešno! Nikako ne zaboravite da sunce i dalje sija čak i tokom hladnijih meseci i važno je da zaštitite svoju kožu. Iako se  čini da sunce  ne sija istim intenzitetom kao u julu, UV zraci su i dalje jaki, što će naneti štetu vašoj koži ako niste pripremljeni. Tako da ukoliko izlazite napolje na nekoliko sati, ujutru kao završnu negu koristite kremu koja sadrži SPF. Ovaj korak je od suštinske važnosti ukoliko želite da zadržite mladalački izgled vaše kože. Ne samo da će se stvoriti zaštitna  barijera i film koji štiti vašu kožu od sunca, već će koža zadržati hidriranost i biti očuvana od štetnih egzogenih faktora.

Kako postoje različite manifestacije kao posledica oštećenja nastalih tokom letnjeg perioda, različita su i rešenja koja se mogu primeniti. Koji tretmani i proizvodi su namenjeni vašoj indikaciji saznajte u najblizem centru za analizu kože. Rešite problem i koračajte ove jeseni zadovoljni zdravom kožom.