Sigurno ste čuli za ovaj pojam, ali zapravo šta predstavlja? Kakve su to bakterije, da li ih se treba plašiti? Na sve dileme ćete pronaći odgovor u nastavku ovog teksta.

Mikrobiom kože je pojam koji čine na milijarde mikroorganizama- bakterije, virusi, gljivice i grinje koji su stanovnici naše kože. U zavisnosti od lokacije i stanja mikrookruženja, sastoji se od različitih tipova kolonija. Članovi mikrobiote ne samo da su bezopasni, već predstavljaju važan faktor kada je u pitanju imunološki i odbrambeni sistem ali i sam izgled naše kože.

Mikrobiota kože je rezistentna na višak sebuma, soli i vlage koje sama koža oslobađa, a samo stanište je određeno faktorima poput: telesne temperature, debljine kože, pH vrednosti, količine i veličine pora, gustine folikula dlake i žlezda.

Koliko vam je sama količina i raznovrsnost mikrobiote u početku zvučala zastrašujuće, zapravo je dobra stvar. Mikrobiom u balansiranom stanju je ključ zdravog izgleda kože, budući da je jedna od uloga mikroorganizama uticaj na sintezu vitamina, hormona i proizvoda koji utiču na različite stadijume, od samog raspoloženja, pa i na metaboličke procese i funkcionisanje imunološkog sistema.

Uloga mikrobiote

Jednom rečju – zaštitna. Da pojasnimo detaljnije, naša koža je fizička barijera i prva linija odbrane od povreda, delovanja potencijalnih patogena i egzogenih faktora. U ovom procesu je upravo mikrobiom kože taj koji igra važnu ulogu. Okruženje koje podrazumeva zdrav mikrobiom i kiselu pH sredinu pomaže imunološkom sistemu u borbi sa patogenima i ‘’lošim bakterijama’’.

Faktori koji mogu oštetiti mikrobiom kože:

– upotreba sapuna,

– grubi proizvodi za negu kože,

– proizvodi koji narušavaju optimalnu pH vrednost,

– faktori spoljašnje sredine,

– prekomerna upotreba antibiotika,

– životne navike,

– ishrana,

Oštećen mikrobiom i nedostatak njegove raznolikosti mogu postati manifestni u vidu suvoće, prekomerne produkcije sebuma, pojave akni, iritacija, crvenilo kože, ili druge tegobe. Zato je održavanje mikrobiote i pH balansiranog stanja važno u cilju sprečavanja neželjenih posledica.

Saveti za očuvanje mikrobioma kože

Ishrana – kao i kod većine aspekata kada je zdravlje u pitanju, ishrana igra ulogu kada je u pitanju zdrava koža. Ono što će pomoći su zdrave masti, proteini, vlakna i povrće.

Unosite dovoljno tečnosti

Izbegavajte sintetičke tkanine – kad god je moguće, kao materijal birajte pamuk i prirodna vlakna

Prihvatite mikrobiom kao vašeg saveznika sa ulogom za očuvanje zdrave i izgledom lepe kože

Čišćenje i toniziranje – shodno vašem tipu kože

Hidratacija kože

Pažljivo birajte proizvode svoje rutine nege

Pri odabiru proizvoda koji će održati kožu u balansiranom stanju, ostvariti vaše ciljeve kada je nega u pitanju i pružiti vidljive rezultate, važno je znati bazično stanje. Zato savetujemo da posetite vama najbliži PRO centar i uz konsultaciju sa ekspertom za analizu, zajedno dođete do rešenja.