Zdrava koža je koža u balansu. Za dobar balans pH vrednosti kože veoma je važno da svoju kožu negujemo pravilno i preparatima za koje smo sigurni da su najbolji izbor za našu kožu. Nega kože je nauka, naročito ukoliko posmatramo sa aspekta izrade pravih formulacija za posvetljivanje, tretiranje određene problematike, hidriranje i regulaciju bez izazivanja iritacije ili drugih neželjenih reakcija. Ne morate se sećati časova hemije u srednjoj školi kako biste napravili svoj režim lepote. Ovaj tekst vam može pomoći u potrazi za proizvodima koji će vašu kožu učiniti lepom i negovanom. Od pomoći je znati koji sastojci za negu kože mogu, a koji ne mogu da se mešaju zajedno za optimalne rezultate. Takođe je važno znati kako pH utiče na kožu i proizvode koje koristimo. Ova kratka “lekcija” iz hemije će vam pomoći da vašoj koži pružate adekvatnu negu shodnu potrebama.  

pH označava „snagu ili potencijal vodonika“ i to je mera koliko su alkalne ili kisele vodene supstance, gde više vodonikovih jona čini nešto kiselijim ili mu daje niži pH, dok manje jona vodonika čini supstancu alkalnijom ili joj daje višu pH vrednost. 

pH skala se kreće od 0 do 14, pri čemu je 0 najkiseliji, a 14 najalkalniji, dok se pH od 7 smatra neutralnim. 

Različiti sistemi organa najbolje rade pri određenim pH vrednostima. Kada funkcionišu na optimalnom pH, postižu homeostazu i stabilnost. Tako i koža ima svoj optimalni pH. Naime, koža na svojoj površini ima tanak zaštitni sloj koji se naziva kiseli omotač. Ovaj kiseli omotač se sastoji od sebuma (slobodnih masnih kiselina) izlučenog iz lojnih žlezda kože, koje se mešaju sa mlečnim i aminokiselinama iz znoja da bi stvorile pH kože. 

Tako je idealni pH kože blago kiseli, što eliminiše štetni uticaj bakterija i toksina stvarajući optimalnu zaštitnu barijeru koja će održati hidriranost, zaštitnu i druge funkcije koje obavlja.  

Organizam ima mehanizme koji održavaju uravnotežen pH međutim izbor pogrešnih proizvoda za negu kože može da izazove probleme. Ukoliko je proizvod previše alkalan, može ukloniti zaštitna ulja sa kože, ostavljajući je suvom, nadraženom i osetljivom, što izaziva mehanizam povratne sprege u vidu prekomerne produkcije ulja u samoj koži kako bi se nadoknadilo izgubljeno, te samim tim koža postaje masna. Alkalna sredina može oštetiti barijernu funkciju kože i dovesti do smanjene antibakterijske zaštite, posebno kod ljudi koji pate od dermatitisa ili onih koji imaju osetljivu kožu. Koža koja je previše alkalna takođe ima tendenciju da brže stari. 

Nasuprot tome, nije dobro koristiti proizvod koji je previše kiseo, iako je optimalni pH kože kiseo. Koža možda neće tolerisati previše kiselosti i može doći do pojave iritacija, crvenila i drugih neželjenih senzacija. 

Postoje brojni faktori koji imaju uticaj na pH kože, kao što su zagađenje, sunce, voda, pušenje, pa čak i vazduh. Dakle, izbor načina života i ishrana takođe imaju ulogu u održavanju optimalnog stanja.  

Korišćenje proizvoda sa optimalnim pH je važno za sve tipove kože a posebno je važno za one sa osetljivom kožom, jer će se kod tog tipa najpre pokazati manifestni problemi.  

Što se tiče proizvoda za negu kože, pH svakog proizvoda je važan, od sredstava za čišćenje lica i hidratantne kreme do tonika i seruma. pH balansirani čistači i toneri su blago alkalni jer se alkalni molekuli vezuju za nečistoće i nagomilana ulja koja želite da uklonite. Ukoliko su sredstva za čišćenje previše alkalna, mogu izazvati iritacije, te je primer proizvoda koji ne trebate koristiti u svrhu čišćenja sapun, jer je njegova pH vrednost 8 ili veća. Postoje i slučajevi kada je dobro koristiti više kiselih proizvoda nego obično, kao što su serumi sa vitaminom C i kiseli piling. 

 

Svaka koža zahteva individualan pristup a kako bi odredili proizvode shodno njenim potrebama, kada je u pitanju i sama rutina nege a i pH balansirano stanje, preporuka je da uradite sveobuhvatnu analizu kože. Posetite #SkinTesting centar, gde će vam na analizatorima vrhunske tehnologije nakon pregleda preporučiti adekvatne proizvode za vašu rutinu nege. 

pH možete odrediti na analizatorima kompanije Courage Khazaka, gde posebna sonda određuje nivo ovog parametra. Poštujući pH naše kože, u mogućnosti smo da izaberemo prave proizvode za našu kožu i postignemo zaista vidljive rezultate.